Kijk op Maria

Maria in de beeldende kunst door de eeuwen

In de Mariamaand mei organiseert de werkgroep ZIJ van de Catharinaparochie een interactieve lezing over Maria, moeder in de beeldende kunst.

Kunstenaar en kunstdocent Hanneke Adelaar geeft op maandagavond 13 mei een inspirerende presentatie over het leven van Maria aan de hand van vele kunstwerken die door de eeuwen tot aan nu gemaakt zijn. De aanwezigen zullen de verschillende scenes uit het leven van Maria als moeder van Jezus te zien krijgen: de aankondiging van de zwangerschap, de geboorte, haar moederrol in het leven en bij de dood van Jezus. De vele verschillende verschijningsvormen van de kunstwerken maken Maria’s verhaal boeiend en inspirerend, wellicht zelfs hoopvol en troostvol.

Daarnaast geven de vele werken inzicht in de ontwikkeling van de schilderkunst door de eeuwen heen.

Hanneke Adelaar is een Bredase kunstenaar en kunstdocent. Ze houdt van kunst; kunst om te maken, om naar te kijken, om over na denken, over te praten en zo jezelf en anderen beter te leren kennen.

Wat laat het kunstwerk zien? Zegt het iets over de tijd waarin het is gemaakt? Met welke materialen is het gemaakt? Met welke bedoelingen? Zijn er verbanden met andere kunstwerken? Herken ik mezelf erin? Vragen om over na te denken en om meer te zien. Zien wat kunst kan laten zien. En zien wat kunst voor je kan betekenen.

 

Iedere belangstellende in kunst of de rol van Maria in de kunst is van harte welkom. De lezing vindt plaats op maandag 13 mei a.s. vanaf 19.30 uur in de Verrijzeniskerk, Vondellaan 43 te Oosterhout. De deur is open vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis; een vrije gave wordt gewaardeerd.

 

   Hanneke Adelaar