Zondag 30 augustus a.s. om 10 uur wordt in de H.Mis in onze parochiekerk Antonius Abt Kerk in Riel herdacht dat 500 jaar geleden onze parochie is ontstaan.

In deze H.Mis wordt voorgegaan door Bisschop Liesen van Breda. De parochianen hadden deze heuglijke gebeurtenis graag uitgebreider en grootser willen vieren maar vanwege de Coronamaatregelen zal dit nu op beperkter wijze gebeuren. Door de 1,5 meter maatregel kunnen er minder mensen bij aanwezig zijn.

Als we het hebben over de geschiedenis van onze parochie, bij wie kunnen we dan beter te raden gaan dan bij Ton van Gool, onze historisch documentalist.

Bekijk nu of later de opname van de viering:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer

Ton beschikt over een zeer uitgebreide fotocollectie over de geschiedenis van onze parochie en Ton had graag zijn hele collectie willen tonen tijdens en na deze viering maar vanwege de beperkingen zal dit nu beperkt blijven tot een goede dertig panelen.

Een ieder kan op gepaste afstand van elkaar  de foto’s bekijken voor en na de viering. Middels zijn foto’s neemt Ton je mee in de geschiedenis van onze parochie. Foto’s van het kerkgebouw, het patronaat, het H.Hartbeeld, kerkhof, kruisbeelden en Mariagrotjes in de loop der jaren en foto’s van evenementen als priesterwijdingen, bedevaarten en het eeuwfeest in 1997.

Ton heeft in 1997 samen met Jan van Eijck een boek uitgebracht waarin de geschiedenis van onze parochie uitgebreid beschreven staat.

De parochie in Riel is voortgekomen uit de parochie Alphen,  waar het gehucht Riel destijds een onderdeel van was. Maar omdat op den duur de afstand tussen Riel en Alphen, vooral in de natte en koude seizoenen, mede gelet op de primitieve toestand der wegen, te groot en te bezwaarlijk bleek te zijn voor ouderen en kinderen, kwam in 1444 een onafhankelijkheidsbeweging op gang.

Pogingen werden in het werk gesteld om het dorp Riel aan een eigen kerkdienst te helpen. Priester Johannes van den Nuweleynde, die aan de parochie Alphen was verbonden, heeft samen met enkel bewoners  in het centrum van de Rielse nederzetting een kapelletje laten bouwen. Aanvankelijk werd hier iedere zondag de H.Mis opgedragen, behalve op grote feest en processiedagen en op dagen van uitvaart of huwelijk, omdat dan de parochianen naar hun doopkerk moesten.

Op 6 juli 1519 wordt door een achttal vertegenwoordigers van de diverse buurtschappen namens de inwoners een verzoek ingediend bij de Bisschop van Luik om hun kapel van de H. Antonius tot parochiekerk te verheffen. Op 19 september 1520 wordt officieel de parochie Riel opgericht.  In de tijd dat dit allemaal gebeurde telde Riel zo’n 240 á 250 inwoners.

Het eerste kapelletje (1444 tot 1519) zal een eenvoudig zaalkerkje geweest zijn, dat gestaan heeft achter de huidige kerk. Toen Riel in 1519 een zelfstandige parochie werd, breidde men de kerk uit met een dwarsbeuk en met een daktorentje. Drie eeuwen lang zou deze kruiskapel de kerk van Riel zijn.

Dit kerkje was niet altijd even actief in gebruik. De katholieken in Brabant hebben ook een periode van onderdrukking gekend. Er was een verbod op  de katholieke godsdienstoefening in de 17e eeuw. In het boek “honderd jaar kerk Riel” kun je lezen dat in deze periode de pastoor de mis opdroeg in de pastorie, waarna er een periode is geweest dat Riel geen pastoor had. Bijna twee eeuwen stond het oude kerkje er eenzaam en verlaten bij, ongebruikt.

Een plundering van de kerk in 1672 door Franse soldaten, gevoegd bij de langdurige leegstand en het uitblijven van noodzakelijk onderhoud, leidde er toe dat de kerk danig in verval raakte.  In 1798 kwam daar verandering in. De scheiding  van kerk en staat en de vrijheid van godsdienst werden in de grondwet geregeld.

Na deze periode van verval is het kerkje herstelt en verbouwd in 1821. Er kwam ook een torentje bij en werd iets vergroot.

Van het kerkje van voor 1897 zijn geen foto’s beschikbaar, wel reconstructietekeningen die onderdeel zijn van de foto-expositie van Ton.  In 1897 kreeg Riel een nieuwe kerk en deze kwam te staan op de plaats van de huidige kerk. Deze kerk is vervolgens verbouwd en vergroot in 1932. Van het kerkgebouw na 1897 zijn vele foto’s te zien op de expositie.

Na deze periode van verval is het kerkje herstelt en verbouwd in 1821. Er kwam ook een torentje bij en werd iets vergroot.

Van het kerkje van voor 1897 zijn geen foto’s beschikbaar, wel reconstructietekeningen die onderdeel zijn van de foto-expositie van Ton.  In 1897 kreeg Riel een nieuwe kerk en deze kwam te staan op de plaats van de huidige kerk. Deze kerk is vervolgens verbouwd en vergroot in 1932. Van het kerkgebouw na 1897 zijn vele foto’s te zien op de expositie.

Voor deze viering is vanwege het Corona beleid nodig dat men zich aanmeld en vanwege de afstand die we in acht moeten nemen en zijn er een beperkt aantal plaatsen  beschikbaar. En helaas vol is vol hoezeer het ons ook spijt.

Meldt u snel aan via mail: misintentie.riel@gmail.com  met vermelding van Naam en Telefoonnummer.  De lijsten worden i.v.m. de wet Privacy na 4 weken weer vernietigd.